diumenge, 29 de gener del 2017

El Torrent Xic

La nit de Reis d'aquest any vaig escriure aquesta carta al meu pare:

Torrent Xic, Pla del Penedès. Foto: Carles Gràcia
Estimat papà, 

Ja estem veient que aquest càncer està costant molt guanyar-lo. T'està deixant cada dia amb menys força i menys vitalitat. Quina ràbia! No tinc ganes que te'n vagis ja perquè et trobaré molt a faltar, perquè quan entri a casa serà difícil notar que ja no hi ets. No sentir al pis de dalt els tons de les teves harmòniques o els arpegis de la guitarra. M'emprenya que hagis de marxar i alhora sé que no puc impedir-ho.

M'hauria agradat que coneguessis el teu nét o néta que naixerà el mateix mes que tu, l'agost. Però m'ha fet molta il·lusió compartir amb tu l'inici d'aquest embaràs. Tu te'n vas i jo porto algú nou al món. Gràcies papà per haver-me donat l'oportunitat de viure, gràcies per donar-me tot el que sóc, per ser com ets i com has estat. Per ajudar a entendre'm moltes coses de la vida, moltes coses que has viscut creixent en una casa pairal del Penedès, la teva humilitat, la teva paciència, la teva bondat.

Vas néixer just abans de la Guerra Civil i deixes ara un món molt més avançat tecnològicament que el que et van ensenyar a l'Escola d'Enginyers. Un món en guerra a l'altra riba de la Mediterrània, amb refugiats fugint dels seus països picant a les portes d'una Europa cada dia més incerta. Un país que tant estimes a punt de voler ser una cosa diferent del que l'obliguen a ser. No podràs votar al referèndum, però no tinguis cap dubte que totes les accions on has participat repartint fulletons a les 7 del matí, donant material o conversant amb la gent són ja part d'aquest país que estem fent i tu hauràs contribuït a fer-ho possible. Tu dius que tenim l'oportunitat de construir un país que sigui el Regne de Déu a la terra. És la teva manera de dir que vols un país just, amb igualtat d'oportunitats, acollidor, que estimi els altres com a un mateix. És la teva manera d'entendre com es pot contribuir a fer d'aquest un món millor. Es nota que vas ser format als jesuïtes.

Quan te'n vagis recorda't de nosaltres, d'ajudar-nos a anar per la vida sent bones persones, -reivindico la bondat cada dia amb més força-. Tot el que portem teu dins nostre que ens serveixi per continuar el camí en aquest moment de vida que ens ha tocat viure.

T'estimo papà!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada